Sluajte nas Online Zatvori

Radio K4 on Facebook

MOVIE BOX

Funny Video

Find more about Weather in Pristina, KV
Click for weather forecast

Međunarodni dan žena

08.03.2018 posted by: RADIOSRB

Međunarodni dan žena, 8 mart, u svetu će biti obeležen nizom manifestacija, kako bi se ukazalo na položaj, prava, dostignuća i mogućnosti žena.

Na ovaj dan podseća se na dugogodišnju borbu žena u kojoj su najveći uspesi bili uvođenje 8-satnog radnog vremena, ujednačavanje plata za muškarce i žene, ali i zaštita majki, te uvođenje porodiljskog odmora.

Iako se nekada 8 mart obeležavao glamuroznije, sagovornice KFOR radija  se slažu da je važnije da se o damama vodi računa tokom cele godine.

Tijana Simić, direktor NVO Žensko pravo kaže da je položaj žena  bolji u odnosu na pre 10-ak godina.

“Sada imamo mnogo bolje zakone, imamo i mnogo bolju zaštitu, imamo kvote koje su jako bitne, međutim i te kvote treba da se menjaju sa 30 na 50% i što više žena treba da imamo na mestima na kojima se odlučuje onda ćemo imati veće šanse ka postizanju te ravnopravnosti. Ja bih poručila celoj zajednici, odnosno i muškarcima i ženama, ravnopravnost za žene ne tiče se samo žena, tiče se celokupne zajednice. Tako gde žene imaju ravnopravnost do 50%, tu je i bolji ekonomski standard tako da treba svi da težimo ka ravnopravnosti, ne samo žena već i svih manjinskih grupa“.

Adriana Hodžić, izvršni direktor agencije za rodnu ravnopravnost želi da stavi akcenat na događaj koji se dogodio davno, jednog 8-og marta kada su stradale brojne žene samo zato što su se borile za svoja prava.

“Ja bih zaista želela da stavim akcenat na događaj koji se dogodio davno, jednog  8-og marta kada su stradale brojne žene samo zato što su se borile za svoja prava. Ja zaista ne mislim da je 8 mart dan kada nešto treba da se slavi, taj dan treba da se obeleži ali u suštini moramo se setiti žrtava i svih onih žena koje su bile na sred ulice pogubljene samo zato što su se borile za svoja prava i zahvaljujuči toj njihovoj žrtvi mi danas imamo situaciju kada ceo svet slavi ovaj dan. Zaista bih želela da se ove godine setimo svih žrtava i to bi trebalo da urade sve institucije, zato što borba koju su započele te žene tada, još uvek nije stala”.

Dan žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferencija žena socijalista 8-og marta 1910 godine u Kopenhagenu, na inicijativu Klare Cetkin, vođe nemačkih socijalista i ženskog radničkog pokreta.

Taj dan se obeležava u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909 godine i njujorški marš više od 15.000 žena, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Ujedinjene nacije su zvanično 8 mart proglasile Međunarodnim danom žena u drugoj polovini sedamdesetih godina 20 veka.Procitaj vise