Sluajte nas Online Zatvori

Radio K4 on Facebook

MOVIE BOX

Funny Video

Find more about Weather in Pristina, KV
Click for weather forecast

Tetovaže – drevna umetnost u modernom svetu

11.03.2018 posted by: RADIOSRB

U svetu, umetnost ukrašavanja tela odavno nije tabu. Jedni se tetoviraju kako bi zabeležili određeni, njima značajan događaj, dok drugi to rade samo zato što vole da vide svoje iscrtano telo u ogledalo.  Tetoviranje je jedan od najvećih ljudskih umetničkih izraza, možda je i najstariji. Dizajn tetovaža postaje sve popularnija disciplina i sada je mnogi smatraju novim ogrankom likovne umetnosti.  Bojan Popović iz Prilužja, mladi talentovani umetnik tetoviranjem se bavi 10 godina, a već je postao prepoznatljiv po svom stilu. On kaže za KFOR radio da je tetoviranje predivna stvar i da ga čini neverovatno srećnim, za njega je svaka tetovaža posebna na svoj način.

“Mislim da je tetoviranje predivna stvar i čini me neverovatno srećnim i za mene je ono samo po sebi najzanimljivije. Svako tetoviranje je drugačije i svaki klijent je drugačiji, tako da je svaka tetovaža posebna na svoj način, stoga nikako ne bih izdvajao”.

Bojan nam prenosi kako izgleda jedan proces tetoviranja, od nastanka ideje, preko pripreme, pa do izvođenja na klijentu, i konačno do finalnog crteža.

“Dakle, prvo ide razmena ideja, dogovor oko dizajna.  Ja imam običaj da nacrtam prvo neku sirovu skicu i prosledim klijentu kako bih dobio njegovo mišljenje i sugestije, šta mu se dopada, šta ne, eventualne izmene i tako dok ne dođemo do konačnog dizajna kako će to izgledati posle tetoviranja na željenom mestu u željenoj veličini i to je to”.

O tome koliko jedan tattoo majstor ima poverenja u drugoga kada želi da se istetovira Bojan kaže sledeće:

“Trenutno imam više tetovaža..više slika ali sve je to sklopljeno kao u jednoj celini. A što se tiče poverenja meni je bitno i kakav je neko i kao osoba i naravno kao tattoo umetnik, takođe jako bitan faktor je da sve bude ispravno i sterilno. Bitno je da se umetnik trudi, da radi iz ljubavi a ne samo zbog novca. I za sam kraj bitno je da ceo proces tetoviranja bude na obostrano zadovoljstvo”.

Ekspanzija umetnosti tetoviranja u svetu je krenula 1995. godine, kada je donet zakon o otvaranju tattoo šopova, nakon čega su krenuli da se otvaraju jedan za drugim, odnosno niču kao pečurke.

Ljudi vole da se tetoviraju. Vole da nose svoje uspomene. Ljubitelji tetovaže, unapred se raduju svakoj sledećoj transfmormaciji. Tetovaže su im kao produžetak duha i tela, žive sa njima kao da su sa njima i rođeni. Jedni nestrpljivo čekaju zacrtanu dinamiku narednog tetoviranja,  dok drugi sami sebi obećavaju da će sačekati bar neko vreme pre nego što urade narednu.Procitaj vise