Sluajte nas Online Zatvori

Radio K4 on Facebook

MOVIE BOX

Funny Video

Find more about Weather in Pristina, KV
Click for weather forecast

“Svaki čovek je tvorac svog zdravlja”

07.04.2018 posted by: RADIOSRB

Svetski dan zdravlja obeležava se širom sveta 7. aprila svake godine pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije. Odluka da se ovaj dan obeležava kao Svetski dan zdravlja donesena je na prvoj skupštini ove organizacije, održanoj 1948. godine u Ženevi. Svake godine SZO i druge institucije organizuju različita međunarodna, regionalna i lokalna dešavanja što podrazumeva predavanja, deljenje 

promotivnog materijala, medijske kampanje, edukovanje zdravstvenih i drugih radnika i pojedinaca svih uzrasta.Jovana Stojanović kaže da Omladinski edukativni klub Sinergija, nizom različitih aktivnosti podiže svest kod građana o zdravom životu tokom čitave godine, ali je povodom Svetskog dana zdravlja organizovan poseban program u tu svrhu.

“Ovom akcijom želimo da skrenemo pažnju mladim ljudima, ali i našim sugrađanima da više pažnje obrate na svoje zdravlje, da više pažnje obrate na svoju okolinu i da se posvete više fizičkim aktivnostima. Mi smo danas ovde pripremili mešano voće, različite sokove, ali istovremeno imamo i jednu izložbu koja govori o tome koje su nutritivne vrednosti voća i povrća sa našeg područja i da nije neophodno da se jede samo voće iz južnih krajeva da bi se dobili neki vitamini“, kazala je Stojanovićeva.

Posebnu pažnju mladih privuklo je predavanje diplomiranog inžinjera saobraćaja Petra Subotića koji je skrenuo pažnju na nedovoljno razvijenu upotrebu bicikla kao prevoznog sredstva.

„Ja ukazujem prvo na što manje korišćenje automobila, na što više vožnji bicikle i kretanja pešice. Prvo zato što na taj način manje zagađujemo okolinu, a sa druge strane naš život je kvalitetniji. Što se tiče promocije biciklizma ovde se odnosi samo na rekreativno korišćenje bicikla jer bicikl u Mitrovici nije zaživeo kao prevozno sredstvo i to je nažalost jako loše. Mitrovica ima samo četiri kvadratna kilometra, tako da, gde god se pomerimo mi za deset minuta možemo pešice da dođemo od tačke A do tačke B“, kaže Subotić.

Kineska poslovica: „Ako nemate sad dovoljno vremena za svoje zdravlje, kasnije ćete morati da odvojite mnogo više vremena i novca za svoju bolest“. Zato se o svom zdravlju starajte svakodnevno! Zdravi bili!

 Procitaj vise