Sluajte nas Online Zatvori

Radio K4 on Facebook

MOVIE BOX

Funny Video

Find more about Weather in Pristina, KV
Click for weather forecast

Kosovo makers league - takmičenje robotike

10.05.2018 posted by: RADIOSRB

U organizaciji Bonevet-a u Prištini održano je najveće takmičenje u robotici pod nazivom “Kosovo makers league”. Učešće u ovom takmičenju, pored 75 prijavljenih škola i NVO sa Kosova, uzeli su učenici Osnovne škole “Kralj Milutin” iz Gračanice, koji su nastupili kao NVO “Mlada aktivna Gračanica” kao i “Hogosha Dojo”, sa po četiri takmičara u oba tima.

Koordinator projekta Bonart Ajvazi za radio KFOR objašnjava šta je cilj ovog takmičenja, i koje

su mogućnosti istog.

"Ovo je veoma dobro za decu jer stimuliše njihovu kreativnost, podstiče na razvoj timskog duha, i uče ih kako da reše problem na kreativniji način. Takođe bih ohrabrio sve da se prijave na “Kosovo makers league”, jer je u današnje vreme ključno da mladi steknu znanja o robotici i programiranju kako bi bili na istom nivou kao deca iz drugih krajeva sveta."

Milan Stojanović, član NVO ”Mlada aktivna Gračanica” i jedan od trenera, kaže da se nada dobrim rezultatima, ali i odlasku u Šangaj.

“Predstavljam tim Hogosha Dojo i ovo je prvi put da učestvujemo na takmičenju. Poručio bih omladini a i roditeljima da pošalju svoju decu kako bi naučila nešto novo. Da računar ne koriste samo za Facebook i igrice, da krenu da razmišljaju, kreativno rade sa robotima i programiraju.”

Cilj ovog projekta je da deca vide šta ustvari znači programiranje i da probaju da stvore neku sliku veze između programiranja, mehanike i elektronike. A evo šta učesnici misle o tome:

“Zovem se Milica Petković, osmi sam razred, idem u Osnovnu školu ”Kralj Milutin”u Gračanici. Ovo mi je prvi put da učestvujem na takmičenju za robotiku. Jako mi se dopada to što ima različitih stvari, kao što je 3D stampač i vidim stvari sa kojima se prave roboti”

“Ja sam Petar Božidarević dolazim iz Osnovne škole ”Kralj Milutin” u Gračanici, nastupam za tim “Mlada aktivna Gračanica”. Prvi put učestvujem na ovakvom takmičenju, nadam se da će se mnogo dece u narednom periodu pridružiti našoj grupi. Veoma je zanimljivo i zabavno, trebalo bi da dođu i probaju”.

“Zovem se Teodora Krstić, dolazim iz Kišnice i učenik sam OŠ “Kralj Milutin”. Ovo je sasvim novo iskustvo za mene. Bilo bi lepo kada bi i ostali došli da se upoznaju sa novim stvarima kao što su M-botovi.”

Dva najbolja tima, pobednici ovog takmičenja u robotici na Kosovu, učestvovaće na regionalnom takmičenju u Zagrebu (Hrvatska), odakle će pet naboljih timova otići u Šangaj (Kina), gde se održava završno takmičenje.Procitaj vise