Sluajte nas Online Zatvori

Radio K4 on Facebook

MOVIE BOX

Funny Video

Find more about Weather in Pristina, KV
Click for weather forecast

Kosovo iz četiri ugla

09.08.2018 posted by: RADIOSRB

Međunarodna misija UN na Kosovu (UNMIK) u saradnji sa UN Youth Task Force organizovala je oblilazak nekoliko različitih delova Kosova kako bi multietničkoj grupi od dvadesetak mladih ljudi približila rad lokalnih samouprava, omogućila istraživanje kulturnih raznolikosti i na taj način podstakla multietničku saradnju.

Projekat „Četiri ugla Kosovo“ okupio je mlade iz svih krajeva Kosova koji su odabrani na osnovu iskustva,

odnosno prethodnog rada u multietničkim grupama i na osnovu kvaliteta u oblasti unapređivanja politike mladih ljudi, objašnjava Jovan Živković, medija koordinator u UN Youth Task Force.

„Obzirom da svaki od ovih uglova Kosova donosi jedan komad kulturne raznolikosti prvi dan je bio rezervisan za istočni ugao tačnije Kamenicu i Novo Brdo, drugog dana smo obišli južni ugao, mesto Dragaš, onda trećeg dana zapadni ugao Peć, Dečane i Junik i četvrtog dana severni ugao gde smo boravili u Mitrovici. Hteli smo da istražimo kulturne raznolikosti, pošto smo imali učesnike iz različitih zajednica, onda smo imali razgovore o boljem položaju mladih sa gradonačelnicima svih mesta koje smo obišli. Cela ekipa je baš prijatno iznenađena, stečeno znanje i motivacione poruke od strane trenera doveli su do izrade prvog nacrta za javni prevoz u ruralnim područjima“, dodaje Živković.

UN Youth task force, svojim aktivnostima podstiče mlade na multietničku saradnju i razbija granice predrasuda, pružajući im mogućnost da zajedno izgrade mirnu i sigurniju budućnost. Sredinom maja meseca organizovana je druga „Kosovka skupština mladih“, pre toga u aprilu je održano četvro izdanje likovne radionice „Razbijanje granica kroz umetnost“ čiji nastavak sledi, i zato Jovan, na kraju razgovora upućuje sledeću poruku:

„Takođe bih želeo da pozovem sve mlade umetnike da učestvuju u našoj radionici „Breaking borders through art“ koja će biti održana u Kamenici 12. avgusta. Aplikacioni formular se može naći na našoj Facebook stranici UN Youth task force“.

AUDIO SNIMAKProcitaj vise