Sluajte nas Online Zatvori

Radio K4 on Facebook

MOVIE BOX

Funny Video

Find more about Weather in Pristina, KV
Click for weather forecast

Međuopštinski Sajam meda održan u Gračanici

02.11.2018 posted by: RADIOSRB

Udruženje pčelara „Nukleus“ iz Gračanice organizator je međuopštinskog Sajma meda koji je održan na na trgu u centru Gračanice.

Predsednik ovog udruženja Mladen Đokić je zadovoljan odzivom, kako proizvođača meda tako i posetilaca uz nadu da će ova manifestacija prerasti u nešto mnogo veće.

“Ovo je prvi međuopštinski sajam, mi cemo se truditi da ova manifestacija zaživi i da kroz nekoliko godina imamo i međudržavni sajam gde ćemo imati izlagače iz susednih država i da pčelari imaju svoj dan i svoj sabor pčelara.”

Kvalitet meda je možemo zaključiti izuzetno dobar, ali kako prepoznati pravi, domaći med od falsifikata objasnio nam je Mladen Đokic.

“Prirodno svojstvo meda jeste kristalizacija. Znači kada se med izvadi iz košnice on je u tečnom stanju, nakon odprilike 2 do 3 meseca med mora da se kristališe. Vidite i ovde sami da se med zgusnuo, on je poput sapuna, to je pravi domaći med. Dok na primer ukoliko kupite livadski med negde u prodavnici, vidite da je pakovanje negde 2010. godine a još se nije kristalisao, budite sigurno da to nije pravi domaći med. Jedino Lipov med se ne kristališe tako brzo, on može da potraje par godina, 5 do 6 godina, i nakon toga prelazi u proces kristalizacije.”

Pored članova Nukleusa, na Sajmu su učestvovali pčelari udruženja „Šarski roj“ iz Štrpca, kao i pčelari iz Novog Brda, Raniluga, a bilo je i individualnih proizvođača meda, te su posetioci mogli da kupe domaći med po posebnim, sajamskim cenama.Procitaj vise