< Prev 1 2 3 Next >

Otvorena radionica grnčarskih radova "Terakota - pečena zemlja"

25.06.2012

 

U prostorijama "Udruženja distrofičara" u Gračanici u petak 22. juna  otvorena je radionica grnčarskih radova, odnosno izrade predmeta od gline pod nazivom "Terakota - pečena zemlja". Radionica je otvorena do kraja jula meseca, gde će učesnici imati priliku da izrađuju tradicionalne kuhinjske i umetničke predmete.

Radionicu grnčarskih radova "Terakota-pečena zemlja" organizuje nevladina organizacija osoba sa posebnim potrebama "Udruženje distrofičara" iz Gračanice.

Predsednik “Udruženja distrofičara” iz Gračanice, Dragan Josifović na otavarnju radionice je istakao da je ovo prilika kako za ljude iz zajednice tako i za članove udruženja da učestvuju u stvaranju i lepoti umetnosti.

"Aktivnostima ove radionice želimo da okupimo članove našeg udruženje i ljude iz naše zajednice kako bi zajedno učestvovali u staranju i lepoti umetnosti. Pored kulture, bavimo se i pitanjima inkluzije i socijalizacije invalida u zajednici ", rekao je Josifović.

Mladi ljudi pre svega, ljubitelji umetnosti, đaci i studenti, imali su priliku da se na otvaranju ove radionice susretnu sa osnovama izrade grnčarije, da na točku oblikuju željene upotrebne i ukrasne predmete od gline, potom ih suše i peku.

Umetnik Dobrivoje Furunović kaže za Radio KFOR da će se tokom radionice praviti tradicionalni predmeti.

"Tokom ove radionice radićemo tradicionalne predmete koji se koriste u kuhinji, kao i umetničke ukrasne predmete. Posle rada na predmetu, primenićemo proceduru potpunog sušenja, gde će se potom predmet peći na visokoj temperaturi do 900 stepeni. Nakon prvog pečenja ponovo se vrši pečenje sa glazurom koja ima staklasti sjaj i tako ćemo dobiti finalni, trajni grnčarski proizvod ", istakao je  vrhunski umetnik Dobrivoje Furunović, koji će tokom radionice raditi sa svim zainteresovanim učesnicima.

Radionica će biti otvorena svakog petka od 12 časova i subote, od 10 do 15 časova, do kraja jula meseca..

Pored radionice pod nazivom " Terakota - pečena zemlja ", “Udruženje distrofičara” iz Gračanice će tokom održavanja "Kulturnog-zabavnog leta 2012" organizovati i radionice ručne i kompjuterske gravure na staklu i keramici, gde će na kraju prirediti izložbu svih radova.

                                            Intervjuu sa Adrijanom Hodžić – Šefom opštinskog pripremnog tima za severnu Mitrovicu

20.06.2012

Interview by: J. B.

Q: Kada je formiran opštinski pripremni tim?

A: Opštinski pripremni tim je formiran 04.02.2010. godine što znači da postoji već dve godine. Mandat opštinskog pripremnog tima je da stvori uslove za održavanje demokratskih izbora, čiji bi ishod bio formiranje nove kosovske opštine severna Mitrovica. Opštinski pripremni tim zaista ozbiljno radi na informisanju građana o procesu decentralizacije i mi želimo da građani Mitrovice budu svesni svih mogućnosti, jer kada kažemo stvaranje kosovske opštine mi govorimo o instituciji u kojoj ce raditi lokalno stanovništvo a ne neko sa strane i o mogućnostima gde će raditi na jedan transparetan način i u službi građana, gde će se lokalna samouprava baviti praktičnim pitanjima koja će imati za cilj olakšavanje i poboljšanje života svih građana na severu.

Q: Koja je funkcija opštinskog pripremnog tima?

 A: Kao prvo mi se trudimo da saslušamo sve brige i sve zahteve građana, pokušavamo da nalazimo rešenja za poteskoće koje oni imaju, pokušavamo da direktno utičemo na poboljšanje kvaliteta života svih i to kroz razne projekte pa i kroz savete, sve to radimo vrlo transparetno, zalažemo se za sve što se dešava na severu da bude volja građana, naše ključne poruke leže na principu transparetnosti, saradnji, međusobnog slušanja i zajedničkog odlučivanja.

Q: Recite nam nešto više o aktivnostima  OPT-a?

Ako uzmete u obzir činjenicu da smo u 2010 odradili jedan infrastrkturni projekat, u 2011 godini imamo ih osam, govorim vam o asfaltiranju sporednih ulica u Bošnjackoj mahali, uređenju okruženja koja se nalazi kod tri solitera, od osvetljenja pa do uređenja parking mesta i postavljanja asfalta, imali smo nekoliko projekata vezano za parkove, renoviranje parka  u samom centru grada kao i dečijih igrališta. Najatraktivnije u poslednje vreme je renoviranja fasada, kao što vaši slušaoci a naši građani znaju, skoro sve stare zgrade koje postoje u severnoj Mitrovici nikada na njima nije  urađena nikakva renovacija ovih objekat od onog trenutka od kada su one bile izgrađene i puštene u korišćene. Fasade su očajnom stanju, ima potrebe da se radi na njima, mi smo već dva projekta odobrili I to je izazvalo veliko interesovanje među građanima. U poslednje vreme imamo mnogo zahteva koji su upućeni direktno nama u našoj kancelariji, sa zahtevom gde u zaglavlju piše za opštinski pripremni tim gde se pominje i donator.

Q: Vaša očekivanja za naredni period

A: Mi zaista očekujemo da kroz naše angažovanje i doprinos poboljšamo kvalitet života za sve građane koji žive na severu. Želimo da pokažemo da može da se radi tranasparetno, da je jako bitno mišljenje građana, da građani trebaju  i moraju da imaju udela u donošenju svih odluka u njihovom gradu jer grad ne pripada pojedincu već svima onima koji u njemu žive. < Prev 1 2 3 Next >