“Žuti autobus”, naša priča!

11.10.2018 posted by: RADIOSRB

Učenici, ali i meštani, svakodnevno koriste autobuse koji dnevno pređu više od 1000 kilometara.

U Domu kulture Gračanica premijerno je prikazan film “Žuti autobus” autora Radmile Todić Vulićević. Dokumentarni film snimljen je entuzijazmom i ljubavlju, uz ogromnu pomoć kamermana Živojina Andrejevića, objašnjava autor filma.

“Veliko mi je zadovoljstvo što danas možemo da vidimo taj film, odnosno da vidimo priču o vama. Ja

sam posmatrač ovoga života i tako sam zapravo videla neke detalje koji su me potresali, koji su me impresionirali pa sam želela da taj lični utisak pretočim u film, odnosno u jedno svedočanstvo koje će otići mnogo dalje od nas”, rakla je autorka filma i zahvalila svima koji su pomogli da ovaj film ugleda svetlost dana.

Popularni žuti autobusi, namenji prvenstveno prevozu oko 1500 učenika na teritoriji opštine Gračanica, dnevno pređu preko 1000 kilometara. Često ovaj prevoz koriste i meštani iz okolnih sela kao vezu sa Gračanicom.

“Znajući da je Radmila i pisac, književnik, pesnik, možda mi se to upravo zbog tog nekog predsaznanja nametnulo tokom gledanja ovog filma, a slušajući samo naratora, dakle bez gledanja, i to me je nešto uputilo da je ovo na neki način Radmilin dokumentarni esej. Ja imam skromnog znanja o tome, biću iskrena, ali jednostavno tako teče sama radnja, vi ako ne gledate sliku, slušate samo naratora i tu imate jednu potpuno zaokruženu priču koja ima i svoj uvod i razradu i zaljučak, ima i poruku”, zaključuje u komentaru o filmu Jasmina Stojković, drugogodišnji novinar.

U filmu autorka takođe odaje počast svim vozačima i serviserima koji rade na održavanju ovih autobusa i brinu o bezbednosti dece. Film “Žuti autobus” se trenutno prikazuje i u Italiji.