Stogodišnjica OŠ "Vuk Karadžić" u Sočanici

08.11.2018 posted by: RADIOSRB

Sto godina predstavlja jedan dug period. Kada jedna obrazovna institucija doživi upravo ovoliko godina, to je znak da je izdržala test vremena i možda ono najvažnije, test svojih učenika.

Iako postoje tvrdnje da je osnovna škola "Vuk Karadžić" u Sočanici kraj Leposavića počela s radom još 1908. godine, ipak su verodostojniji podaci koji govore da je ova škola formirana deset godina kasnije. Od tada do danas, kroz ovu školu su prošli

na desetine generacija i hiljade đaka. Podatak koji svakako imponuje.

Ova današnja generacija đaka, ali i nastavni kadar i rukovodstvo škole imaju čast da svečano i dostojno obeleže ovaj značajan datum, ali i obavezu da dobar glas škole prenose svuda i svakome.

Povodom ovog značajnog jubileja, prisutnima se obratio direktor OŠ "Vuk Karadžić" u Sočanici, Dragan Radovanović sledećim rečima:

„Škola je formirana, praktično, par dana nakon Prvog svetskog rata, što govori o potrebi da se što pre krene sa obrazovanjem stanovništva. Počeci su bili teški, po privatnim kućama, ljudi su sami pravili klupice i stolice za đake. Dug put smo prošli od tada do danas jer je naša škola sada moderna obrazovna institucija.”

Prvi deo manifestacije je održan u samoj školi, gde je pred zvanicama, emitovan film o istoriji škole.

Među pozvanim gostima se našao i zamenik komandanta KFOR-a, brigadni general, Rajnhart Ruckenstuhl, koji se zahvalio na pozivu, a potom se i obratio prisutnima.

"Veoma mi je drago što mogu u svoje ime i ime KFOR-a da vam čestitam ovaj veoma značajan jubilej i poželim uspeha u daljem radu. Ovo je veoma značajno dostignuće i pokazuje značaj obrazovanja za budućnost i napredak svakog društva.”

KFOR je inače želeo da se, na neki način, zahvali ovoj obrazovnoj instituciji na plemenitoj misiji obrazovanja koju sprovodi te je pomogao pri štampanju i izdavanju monografije ove škole. Pored monografije, KFOR je pomogao i pri štampanju školskog magazina "Ogledalce" koje izlazi jednom godišnje u ovoj školi.

“Želim da vam uručim i formalno ovu monografiju i školski časopis “Ogledalce” kao zahvalnost na svemu što ste do sad uradili na polju obrazovanja kao temelja za razvoj i budućnost ovog područja. KFOR je ovde da bi obezbedio sigurno i bezbedno okruženje za sve, a na vama je da u miru nastavite da širite obrazovanje.”

Centralna proslava je održana u Domu kulture u Sočanici gde su pored đaka, roditelja i nastavnog osoblja, prisustvovali i mnogobrojne zvanice iz raznih oblasti, a zaslužnim institucijama i pojedincima su uručene plakete i zahvalnice.

Mi smo imali prilike da razgovaramo i sa dvoje učenika ove škole Martom i Vasilijem, koji su nam rekli šta za njih znači ovakav događaj, ali su nam pričali i o značaju obrazovanja uopšte.

“Moje ime je Marta i pravo je zadovoljstvo pohađati ovu školu kada obeležava ovako veliki i značajan jubilej. Obrazovanje je izuzetno važno jer nas vodi ka novim otkrićima i novim granicama ljudskog znanja.”

"Ja sam Vasilije i veoma sam srećan što sam učenik ove škole u godini obeležavanja 100 godina postojanja. Za mene obrazovanje znači biti spreman za budućnost i dati doprinos društvu.”

Osnovna škola u Sočanici je osnovana 8. novembra 1918. godine i na početku je bila smeštena u kući Miluna Jovanovica, a potom je promenila puno lokacija. Današnja zgrada je sagrađena 1952. godine. Sve do školske 1956/57, naziv ove institucije bio je “Srpska podružna škola”, kada menja ime u “Vuk Karadžić”, ime koje i danas sa ponosom nosi.

Radio KFOR šalje svoje iskrene čestitke povodom stotog rođendana ove škole.