Promocija knjige “Glas iz peščanika”

05.03.2018

Promocija knjige Branke Kasalović “Glas iz peščanika” 07. marta  u galeriji “Akvarijus” po prvi put biće predstavljena i na Kosovu. Do sada su održane dve promocije u Kragujevcu u SKC-u i kući Đure Jakšića. Branka Kasalović rođena 1971. godine u Mitrovici, diplomirala je na Filološkom fakultetu, na odseku sociologija-filozofija u Prištini. Zaigrana, maštovita, ironična Branka Kasalović, lepotom jezika, pulsira misaonost poetski sažete naracije.

Cela vest...Vreme za Impuls žene

05.03.2018

Povodom Međunarodnog dana žena, galerija "Akvarijus" od 28. februara do 8. marta organizuje program "Vreme za Impuls žene". Tokom devet dana programa,  u Akvarijusu će biti predstavljeni scenska umetnost, književnost, muzika, filmovi koje potpisuju ženski autori koji su deo svog života proveli i stvarali na Kosovu. Gala Šalipur i Danica Stanković predstaviće premijerno performans Impuls, a kako je ovaj projekat nastao kao i vise o ovom dešavanju za

Cela vest...Ženski centar za podršku i razvoj

02.03.2018

U opštini Novo Brdo otvoren je Ženski centar za podršku i razvoj.

Poboljšanje kvaliteta života žena iz ove opštine, podizanje svesti, pružanje podrške ženama u ostvarivanju njihovih prava i jačanje ekonomskog razvoja glavni su ciljevi ovog centrakojim upravlja organizacija "Naš dom", članica Mreže za građanski aktivizam.

Američki komandant, David Mason Junior potvrdio je

Cela vest..."Prva ljubav puta dva" - Olivera Petrović

02.03.2018

Pod pseudonimom Olja Vido Jakov piše blog na sajtu Buke, jedna je od deset najčitanijih blogera u regionu, objavljivala je svoju poeziju u Bosni, Hrvatskoj, Prištinskom Jedinstvu, Beogradu i stekla zavidan broj čitalaca. A kako i sama kaže u detinjstvu se nije posebno izdvajala od svojih vršnjaka.

„Što se pisanja tiče ja sam oduvek pisala, još kao klinka u osnovnoj školi, ali nisam pisala ništa u značajnijoj meri nego samo ono šta su radili i moji vršnjaci, znači bavila sam se pisanjem u sklopu domaćih zadataka. U srednjoj školi sam počela da pišem poeziju zato što prosto nisam znala da napišem dnevnik, proza mi nekako nije išla i nisam je puno volela. Iz srpskog sam u srednjoj medicinskoj školi čak imala i jedinice i dvojke na pismenim zadacima, ali sa poezijom mi je nekako bilo mnogo lakše da izražavam svoje emocije“, kaže u specijalnom intervjuu za KFOR radio psihološkinja i pesnikinja Olivera Olja Petrović iz Prištine.

Kada je bila student izdala je utrojenu zbirku poezije "Jedan život devet smrti", "Iza čela", i "Šta je to

Cela vest...Muzika je univerzalni jezik, u muzici nema podela!

02.03.2018

Mitrovica može stati rame uz rame sa Beogradom, Novim Sadom, Sarajevom i Ljubljanom, jer je jedan od pet gradova bivše SFRJ koji je imao svoj Big bend, a ono što je zanimljivo je da su ovaj muzički sastav, od dvadesetak članova, činili srbi, albanci, turci i bošnjaci, što po ko zna koji put dokazuje da je muzika univerzalni jezik, da u muzici nema podela!

O tome kako se rodila ideja da se napravi film o džez orkestru razgovarali smo sa autorkom dokumentarca

Cela vest...Predstava "Elza i zaleđeni Hans"

01.03.2018

U organizaciji Кulturnog centra ”Dragica Žarković”  2. marta 2018. godine  biće izvedena predstava "Elza i zaleđeni Hans" po motivima crtanog filma "Zaleđeno kraljevstvo." Predstava  će biti odigrana  u dva termina od 11h i od 12:30h. Direktor kulturnog centra Miodrag Radomirović za KFOR radio kaže da je predstava “Elza i zaleđeni Hans” predviđena planom i

Cela vest...Javne službe na stalnom dežurstvu, putevi prohodni

28.02.2018

Povodom aktuelnog zimskog nevremena i niskih temperatura, građane najčešće interesuje prohodnost puteva, kako glavnih tako i lokalnih, pa smo s tim u vezi stupili u kontakt s direktorom Javnih službi Opštine Gračanica, Vladicom Trajkovićem, koji je za radio KFOR potvrdio da su sve ekipe ove službe na terenu i da održavaju prohodnost puteva:

“Putevi u Opštini Gračanica su prohodni jer su naše ekipe kao i kompanija koja ima ugovor s nama za održavanje puteva, non stop na terenu. Obilazak puteva se vrši redovno u jutarnjim i večernjim satima, a ekipe se i vanredno upućuju, posipaju so i rizlu i 

Cela vest...Galerija „Akvarijus“: „Zemlja jesmo“

27.02.2018

U galeriji „Akvarijus“ u sredu 28. februara 2018. godine, biće odigrana predstava „Zemlja jesmo“, inspirisana životom i stvaralaštvom Desanke Maksimović. Zahvaljujući ovoj predstavi pri galeriji „Akvarijus“ započeo je sa radom i Teatar.

Predstava „Zemlja jesmo“ mitrovačku premijeru je doživela upravo na maloj sceni Teatra u „Akvarijusu“. 

Novo izvođenje predstave „Zemlja jesmo“ razlikuje se u pojedinim segmentima od prethodnog, a pre svega u „razigravanju“ radio-drame na sceni.

Milica Mandić glumica koja igra u ovom komadu za KFOR radio kaže da predstava „Zemlja jesmo“ prikazuje život jedne pesnikinje od rođenja do smrti, i to njenim vlastitim stihovima.

“Priča je o ženama koje se bave umetnošću, odnosno

Cela vest...Putujte, upoznajte nove kulture, stičite nova prijateljstva!

26.02.2018

Iako su volonterske organizacije građana postojale kroz celu istoriju, nevladine organizacije (NVO) dolaze do izražaja tek u poslednje dve decenije, a komisija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) postavila je određene kriterijume za definisanje NVO.

Prema njima NVO  je neprofitna,nekomercijalna, nevladina, pravno registrovana i slaže se sa univerzalnim humanitarnim vrednostima i praksom, dok su druge međunarodne agencije dodale još dodatnih karakteristika, od kojih je najznačajnija da NVO ima kapacitet, što znači da zna kako da napravi plan i da ima resurse da ga implementira, te da je

Cela vest...Kultura, nauka, umetnost - Bes(i)Misao

24.02.2018

Posmatrajući okolinu i uvidevši koliko potencijala, u vidu ljudskih resursa ima na ovom prostoru, Stefan Cerovina, po struci psiholog i jedan od osnivača kulturnog skloništa Bes(i)Misao, za KFOR radio objašnjava koja je bila osnovna svrha ostvarivanja jedne ovakve ideje, odnosno koji je glavni razlog osnivanja ovog kulturnog skloništa.

„Shvatili smo da je važno da ljudi dođu u kontakt sa svojim nekim potencijalima, da ih osveste, oslobode,

Cela vest...